Verzorgende IG (MBO-3)

Verzorgende IG  versneld traject (MBO niveau 3)

Verzorgende Individuele Gezondheidszorg

Een waardevolle diploma behalen én ook binnen een korte periode? Bij Sofia College kan dit zeker. Ons MBO-aanbod voldoet namelijk aan strikte kwaliteitseisen die worden bewaakt door onafhankelijke instanties. Voor MBO-opleidingen is dat de Onderwijsinspectie. Een diploma van het Sofia College staat hoog aangeschreven bij werkgevers.


Algemeen
Help je graag anderen en ligt jouw hart bij de zorg? Of wil je eindelijk de overstap maken naar de zorg? Dan is de opleiding MBO Verzorgende IG (VIG) niveau 3 iets voor jou. In deze opleiding leer je alles wat je nodig hebt om goede zorg en ondersteuning te bieden aan een zorgvrager. In welke branche deze zorgvrager zich bevindt? Dat bepaal jij zelf, je kan met deze opleiding namelijk in verschillende branches aan de slag. Wat spreekt jou meer aan? Een verzorgingshuis of thuiszorg? Kraamzorg? Gehandicaptenzorg? Of toch de geestelijke gezondheidszorg?


Officieel erkend

Bij het Sofia College volg je MBO-opleidingen waar het ministerie van OCSW officieel toestemming voor heeft gegeven. Hierdoor kan het Sofia College officieel erkende MBO-diploma’s verstrekken.


Wat doet een verzorgende IG?

Als (aankomend) verzorgende IG houd je je bezig met de volgende zaken:

  • Verzorgen en ondersteunen van mensen
  • Helpen bij het opstellen van een zorgplan
  • Omgaan met vragen en wensen van de mensen voor wie jij zorgt
  • Uitvoeren van verpleegtechnische handelingen
  • Voorlichting en advies geven


Begeleiding

Tijdens deze opleiding Verzorgende IG word je op verschillende manieren begeleid. Dat begint al vanaf het eerste moment. Zo wordt er vooraf aan de opleiding telefonisch contact met je opgenomen, waarbij de belangrijkste informatie aan bod komt. Denk hierbij aan de geschiktheid van je werkplek of stage en de keuzedelen die je kunt volgen.


Tijdens je opleiding heb je contact met een studiebegeleider. Voor je werkplekleren of stage heb je contact met een BPV-begeleider vanuit het Sofia College en een leermeester vanuit het stagebedrijf. Dit is vaak een leidinggevende of ervaren collega. Hij of zij helpt je de praktijkopdrachten uit te voeren. Hoe je werkplekleren/stage, begeleiding en examinering verder werken ontdek je ook tijdens het begeleidingsprogramma wat je tijdens je opleiding volgt.


Doel en opzet MBO Verzorgende IG (VIG) niveau 3

Deze praktijkgerichte opleiding MBO Verzorgende IG (VIG) niveau 3 is speciaal ontwikkeld voor volwassen studenten die een erkend MBO-diploma willen behalen. We weten hoe het is om volwassenen op te leiden. Het zwaartepunt van al onze opleidingen ligt op werkplekleren. Je leert dus door opdrachten uit te voeren tijdens je werk. Tijdens de onderwijsmodules leer je ook van je collega's, net zoals jij professionals die een stapje verder willen.

 

Naast je werkplekleren of stage volg je modules in de vorm van klassikale bijeenkomsten. Deze modules worden verzorgd door docenten die zelf in het vakgebied werkzaam zijn, ze maken gebruik van veel voorbeelden. Daardoor krijg je een heldere uitleg en voorbeelden die je echt in de praktijk tegen kunt komen. Tijdens de hele opleiding krijg je toegang tot SofiTel, de digitale leeromgeving van het Sofia College, waarin je alle informatie over je opleiding vindt.


Zo ziet de Verzorgende-IG opleiding eruit

Deelnemende medewerkers leren het vak van verzorgende vooral in de praktijk. De theorie die ze leren tijdens de lesdag kunnen ze direct toepassen in de praktijk. Zo leren ze snel en goed.

Zo ziet een week van de opleiding Verzorgende-IG eruit:

  • 1 lesdag per week
  • 2 praktijkdagen
  • 1 zelfstudiedag

 

Over de lesdagen van het Sofia College

Gedurende de opleiding Verzorgende-IG voor volwassenen gaan deelnemers 1 dag per week de schoolbanken in voor theorielessen en vaardigheidstrainingen. Zo vergroten zij kennis op het gebied van anatomie en fysiologie, oefenen ze luister- en gesprekstechnieken en trainen ze verpleegtechnische handelingen. Alle lessen, instructies en workshops sluiten aan bij de beroepsexamens.


Over de praktijkdagen

Verder draaien deelnemers minimaal 2 dagen per week bpv-uren bij de zorgorganisatie waar ze al werkzaam zijn. Dit moet echter wel een erkend leerbedrijf zijn. Studenten passen de theorie direct toe en doen meteen al veel ervaring op als VIG’er.

Startdatum: De opleiding start op 9 september 2024.

Locatie: De Bruyn Kopsstraat 15, 2288 EC, Rijswijk

Reserveer een plek

Er kunnen maximaal 12 deelnemers per opleiding ingeschreven worden. Reserveer nu kosteloos!


In juni 2024 starten de aanmeldingen. Kandidaten die vóór 1 juni 2024 hebben gereserveerd krijgen voorrang en worden door het Sofia College benaderd om zich aan te melden.

 
 
 
 
 

Toelating

Je kunt deelnemen aan deze opleiding als je minimaal beschikt over een MBO-niveau 2, een diploma VMBO (kader, gemengd of theoretische leerweg) of een overgangsbewijs HAVO of VWO naar het vierde leerjaar. Heb je niet de juiste vooropleiding? Dan kun je met een goede motivatie en ruime werkervaring een toelatingstoets maken. Met een goed resultaat kun je alsnog tot de opleiding toegelaten worden. Als je gebruik wilt maken van deze vorm van toelating, dan wordt tijdens de intake uitgelegd hoe dit in zijn werk gaat.


Investering
De opleiding duurt maximaal 18 maanden.

De kosten voor de versnelde VIG-opleiding voor volwassenen zijn € 6.500,00. Deze prijs is inclusief boeken en het lesmateriaal ad. €450,- inclusief het examengeld ad. € 250,- en inclusief € 110,- voor alle licenties. Boeken aanschaffen is dus niet nodig, dit scheelt honderden euro’s in vergelijking met andere opleiders. De opleiding kan ook in maximaal 13 termijnen worden betaald.


Beroepspraktijkvorming (BPV )

De opleiding Verzorgende-IG draait om de praktijk. Je werkt 2 dagen per week bij jouw leerbedrijf. Dit erkende leerbedrijf kies je zelf en hiermee maak je al een keuze in wat voor type zorginstelling jij als verzorgende wilt werken.


BPV-begeleider

Binnen de VIG-opleiding krijg je van het Sofia College een bpv-begeleider toegewezen. Je bpv-begeleider vormt de schakel tussen jou, het leerbedrijf en Sofia College


Een BPV-leerbedrijf vinden

Om te kunnen starten met je opleiding heb je een BPV-plaats nodig bij een erkend leerbedrijf. Heb je deze nog niet, dan kun je niet starten. Voor het vinden van een erkende BPV-plaats kun je zoeken op de website www.stagemarkt.nl. Uiteraard willen wij jou ook voorstellen bij zorgorganisaties waar wij mee samenwerken.

Startdatum: De opleiding start op 9 september 2024.

Locatie: De Bruyn Kopsstraat 15, 2288 EC, Rijswijk